Her er noen oppskrifter som er testet på våre turer.

Ikke alt ble like bra... OPPSKRIFTER
--------------------------------------------------------------------------------

ELGKARBONADER1 kg karbonadedeig
1 krus rømme
1 rød paprika
1 ss potetmel o
1 løk
1 fedd hvitløk
nykvernet pepper, støtt elgkjøtt og salt.
Mal kjøttet to ganger sammen med hakket løk,hvitløk og noen ringer paprika. Elt deigen med salt, pepper, einerbær og potetmel. Spe forsiktig med rømme til deigen får en fin konsistens og form til kaker som stekes i godt brunet margarin

Elgkarbonaden ble laget i Vassfaret vinteren 1999, stekt i jernpanne over åpen varme i lavvo. I tillegg ble litt bayerøl blandet med deigen


--------------------------------------------------------------------------------

RYPEBRYST

La rypebrystene mørne i et døgn i romtemperatur i soyaolje tilsatt einerbær knust i morter og viltkrydderblanding som fås kjøpt nesten overalt. Brun rypebrystene i godt brunet margarin, men ikke lenger enn at kjernen er rosa. La hvile før servering og beregn to bryst pr. person.
Saus: hakk skroget med kjøttøks og brun godt i margarin, sammen med hjerte, krås og lever. Kok opp med 1 liter vann, litt einerbær, viltkrydder, brun geitost, 1/2 teskje sirup, rørte rips og/eller tyttebærgele. La småkoke i 4-5 timer, sil av og kok inn til halvparten (ca 2 dl). Kok opp med1/2 dl kremfløte. Jevn forsiktig med blandingen av smeltet smør og mel.

Vi var ikke så langt unna denne oppskriften i Vassfaret, det eneste som manglet var kråsesausen, men vi erstattet den med rømme/sopp saus tilsatt whisky..

--------------------------------------------------------------------------------

ØRRET I FOLIE[Takk til
Hr Pettersen] 2 personer:
ca. 200 g steinbitfilet i skiver
ca. 200 g ørret/laksefilet i biter
1 liten rødløk i båter
frisk dill og persille
2 ss smør
4 ss tørr hvitvin
salt og pepper

Fordel alt i to store doble ark av tykk aluminiumsfolie. Lag tette pakker, og sett dem på varm grill, ca. 8 minutter. Titt inn i en av pakkene om fisken er ferdig.

Sett dere ned med noe godt og kaldt i glassene.

Åpne hver sin duftende fiskepakke – og ha det sommergodt! Nypoteter med dill og agurksalat anbefales til.


--------------------------------------------------------------------------------

GJEDDEKAKE


[Takk til
Hr Strands bestemor.]


...borte...
KREMET RØYESUPPE

[Takk til
Hr Pettersen]


....borte....FRITYRSTEKT ABBOR


[Takk til
Hr Pettersen]
1 kg gjedde
2 kg spekk
løk/purre
-males sammen
2 egg
1 l helmelk
2 barneskjeer salt
4 spiseskjeer potetmel (toppet)
2 ts muskatblomme
- spe litt etter hvert. Lag passe store kaker, stek i margarin.

--------------------------------------------------------------------------------
Småfisk egner seg godt til å koke kraft på. Fisken må sløyes og skylles godt. Deretter has den i en kjele sammen med en oppdelt løk. Fyll på med vann til det dekker innholdet i kjelen. Tilsett godt med salt, kok opp, skum av og la kraften trekke 25 minutter. Ta opp fiskerestene og kast dem. La kraften stå til den blir klar og øs forsiktig av den klareste delen på toppen. Gjenta prosessen noen ganger og kast den siste slumpen. Deretter er det klart til å lage selve suppa.

1 løk
1 liter god fiskekraft
1 dl hvitvin
1 beger kremfløte
1 gulerot
2 ss finhakket dill
4 ss meierismør
ca. 200 g skinn- og beinfritt røyekjøtt
salt og pepper

Finhakk løken og ha den i en kjele sammen med fiskekraften. Tilsett hvitvin, kok opp og kok inn til nesten halve volumet. Ha i kremfløte. Skjær gulrot i småbiter. Ha grønnsakene i suppa og kok opp. Ta kjelen av kokeplaten og rør inn smøret i tynne flak. Trekk noen av de fineste røyene for seg. Plukk av fiskekjøttet og tilsett dette like før suppa serveres. Smak til med salt og pepper.


--------------------------------------------------------------------------------
Bruk små fisker eller renskårne fiskebiter. Råvaren dyppes i frityrøre før steking. Det er vanlig , litt tykk pannekakerøre av melk, salt og hvetemel. Karri, pepper og krydderurter brukes etter smak.
Frityrrøre:
2 dl hvetemel
1/4 ts salt
ca. 1 1/4 dl melk eller vann
1 ss olje
1 egg
Bland sammen ingrediensene til en tykk røre og la den svelle 10-15 minutter før bruk

Til stekingen:
600 g abborfilet
frityrøre
olje til steking

Flå abboren og skjær ut beinfrie fileter. Del dem i fingerstore biter (ikke no problem). Dypp dem i frityrrøre. Varm opp rikelig med olivenolje i en jerngryte. Det skal være så varmt at det koker rundt skaftet på ei treslei og en loffbit blir pent brun på ett minutt.Frityrstek små porsoner av gangen. Fiskebitene er ferdige når de flyter opp av oljen. La fettet renne av på kjøkkenpapir, og server med remulade og frisk salat. Skal frityrlinjen følges helt ut, er tilbehøret pommes frites.

Kommentarer (0)