Under vår fantastiske jubileumstur på hytta til Hr Moen ble det servert rypebryst basert på en litt utradisjonel oppskrift.

For de som gjerne vil prøve dette hjemme, her er oppskriften:

...skyt noen ryper.

...flå dem.

...stek dem. Her er en annen:

6 ryper
4 ss gåsefett eller smør
1 l vann
1/2 løk
1 gulrot
1 1/2 ts Salt
pepper
5-6 einerbær
Fløtesaus:
5 dl rypekraft
3 dl kremfløte
ripsgelé
salt og pepper
meljevning av 2 ss hvetemel

Tilberedning:

1 Vask og rens ryper og innmat under rennende kaldt vann, og tørk godt med kjøkkenpapir. Gni dem inn med nykvernet pepper. Varm opp gåsefettet i en stor jerngryte, og brun rypene pent på alle sider, innmaten brunes med den siste tiden og legges til side. Hell på kokende vann, tilsett gulrot, løk, salt og knuste einerbær, og la rypene surre under lokk til de er møre, cirka en time.
Spe med ekstra vann om det er nødvendig, rypene må ikke koke tørre. Ta dem opp og hold dem varme. Sil kraften og kok den inn til cirka 5 dl, og lag fløtesaus på rypekraften. Innmaten kan, om ønskelig, finhakkes og has i sausen.
Server med fløtesaus, smørdampet rosenkål og aspargesbønner, kokte poteter og rørte tyttebær.

2 Fløtesaus: Ha kraft og fløte i en kjele og kok opp, jevn med meljevning. Tilsett ripsgelé og la sausen småkoke i 4-5 minutter. Smak til med salt og pepper.

3 Vi som skyter rypene selv, henger dem til mørning i en ukes tid. Rypene tåler dette særs godt, da deres egen føde bekjemper bakterier og hindrer at de blir sure. Ryper kan med fordel fryses med fjærdrakten på da dette forlenger holdbarheten. Noe som betyr at ryper i fjærdrakt også kan havne på kjøkkenbenken til de av dere som aldri har skutt et haglskudd i vårt liv.
Har du ryper med fjær, kan du velge mellom å ribbe eller å flå fuglene. Ribber du, arbeider du mot fjærene og drar av fjær etter fjær. Flår du, drar du av skinnet med utgangspunkt i brystet. Skjær av hodet, lag en åpning ved halsen og ta ut luftrør og krås. Fjern innvollene, men ta vare på hjerte, lever og krås og plukk ut hagl. De fleste av oss kjøper nok rypene gryteklare hos slakteren

Kommentarer (0)